Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie voor musculoskeletale aandoeningen en pijnklachten.

Hierbij wordt een breed gamma aan onderzoeks- én behandeltechnieken toegepast voor functiestoornissen thv de gewrichten, de neurogene structuren, de organen en de spieren. Dit houdt ondermeer manipulaties* in van de wervelzuil en ledematen en zachte technieken om de organen** te beïnvloeden.

Daarnaast zal een manueel therapeut uitgebreid klinisch redeneren met aandacht voor alle deelaspecten van de patiënt (bewegingsdysfuncties, pijnmechanismen en psychosociale factoren). 

1/6

* Een manipulatie door een manueel therapeut is steeds een doordachte keuze. Voorafgaand zal een uitgebreid onderzoek gebeuren om exact te weten hoe de manipulatie moet gebeuren. Enerzijds kan hierdoor een wervel die fout gepositioneerd staat, opnieuw correct functioneren. Anderzijds kunnen we grotere bewegingsbeperkingen (bvb. de volledige wervelzuil niet goed kunnen strekken) hierdoor sneller verhelpen. Naast het manipuleren van de wervelzuil, kunnen ook gewrichten ter hoogte van de ledematen gemanipuleerd worden.

** In het lichaam zijn de organen gelinkt aan bepaalde wervelniveaus, iets wat voorkomt uit onze embryonale ontwikkeling. Als manueel therapeut kennen we deze linken. We kunnen enerzijds het orgaan zelf behandelen aan de hand van  zachte technieken om de werking van het orgaan te stimuleren of te dempen. Anderzijds kunnen we de gekoppelde wervels behandelen aan de hand van mobilisaties of manipulaties en zo een indirecte invloed hebben op de organen.

Specialisaties kinesitherapie

(Klik op één van onderstaande opties)

  • Facebook Social Icon

Praktijk in Beweging

.

.

.

.

Henleykaai 86

9000 Gent

09 234 08 00